We are
not Fabian
Tijssen
Flow, gezondheid, plezier, trots en ongekende performance door een optimale balans voor alle stakeholders in de zorg. Dat is wat ik wil bereiken. De beste zorg voor iedereen: fabulous health(care). Dat doe je niet alleen. Dat doe je samen. En als je dat goed organiseert dan leidt het vanzelf tot een enorme kostenbesparing. Tijd voor nieuw leiderschap dus.
Van 2005 tot 2010 ben ik opgeleid tot anesthesioloog & intensivist. Afgelopen jaren heb ik beide beroepen bevlogen uitgevoerd. Ik ben een mensen-dokter die veel kijkt naar het medische probleem en de context waarin die plaatsvindt. Vaak kan je de omstandigheden aanpassen, zodat het beter gaat met de patiënt. Beter dan wanneer je alleen doet wat je zou moeten doen. Mango noemen ze dat tegenwoordig.
Samen met al mijn collega’s zetten we ons in om het beste te bereiken voor de patiënt. Maar wie zorgt er voor ons? De zorg zoals die is haalt niet het beste naar boven. We zitten niet op het maximaal haalbare. We raken uit balans. Eigenwijs als ik ben, ging ik op zoek naar de kern, de essentie. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg beter wordt voor de patiënt én voor de professionals. Om van daaruit op zoek te gaan naar de best passende oplossingen, voor het systeem. Voor iedereen. Vaak buiten de gebaande paden.
Voorop de wens. Dan op zoek naar de bouwstenen die nodig zijn de wens te realiseren. En dan pas werken aan realisatie van deze wensen. Op weg naar betere zorg.
Ik heb een passie voor de mens, voor zorg en voor organisaties waar mensen mogen floreren. Bewondering voor de mens en hoe die zich handhaaft onder acute en chronische stress. De mens die na die momenten van stress doet het wat nodig is om weer te komen tot herstel en groei.
Het gaat dus om fysiologie van ons zelf. Ons lichaam past zich maximaal aan aan de omstandigheden in het nu. Aan de omstandigheden die er op dit moment aan ons worden blootgesteld. De context bepaalt. Langdurige stress en te weinig herstel leiden tot chronisch aan- en uitzetten van bepaalde lichaamsprocessen. Dit leidt tot verlies van brein- en lichaamsperformance en dat leidt weer tot fouten (adverse events), psychosociale druk, onvrede, ziekte, verzuim en verloop. En dat is precies wat we níet willen.
Het is dus tijd voor regie. De context aanpassen, zodat de beste performance ontstaat. Op de juiste manier aansturen en ondersteunen zorgt voor deze balans en dat leidt weer tot flow, coherentie, veel plezier, gezondheid en ongekende performance. En dus minder adverse events. Veiligheid en performance by design.